Leskist Cubetto

Cubetto

De leskist Cubetto is gebaseerd op de montessorimethode en leert kinderen van 3 tot 6 jaar een vriendelijke houten robot programmeren zonder scherm of tekst, met behulp van een programmeertaal die je kunt aanraken. Leerkrachten vinden het vooral fijn dat Cubetto in het hele lesprogramma is te gebruiken. Hij stimuleert de ontwikkeling van de leerlingen op belangrijke gebieden, zoals sociaal-emotionele vaardigheden, creatief denken, wetenschap en techniek en gemeenschappelijke basisvaardigheden (creativiteit, communicatie, kritisch denken, samenwerken). De activiteiten in deze gids zijn ontwikkeld voor en door leerkrachten. Het kan soms overweldigend zijn om nieuwe technologie te begrijpen en gebruiken.  

 

Leerdoelen: 

 • De tastbare blokken hebben de functies en uitbreidmogelijkheden van een echte procedurele programmeertaal en kinderen kunnen leren en spelen met een groot aantal belangrijke programmeerconcepten. 
 • Algoritmen zijn verzamelingen precieze instructies die samen een programma vormen. De blokken van Cubetto zijn tastbare versies van instructies, die je kunt combineren om een programma te maken. 
 • De instructies in programma’s worden in een vaste volgorde uitgevoerd. Op het bord van Cubetto worden ze op een lijn gezet, die een tastbare versie is van de wachtrij. 
 • De instructies worden op het bord gelegd. Vergissingen herstellen is makkelijk: verplaats gewoon een blok als Cubetto niet op de juiste plek uitkomt. Dat noemen we bugs oplossen, of debugging. 
 • Je maakt een subroutine door een reeks te ‘verpakken’ in de functieregel en die op te roepen in de wachtrij met een blauw blok als je hem nodig hebt. 
 • Cubetto is tastbaar en nodigt uit tot samenwerken. Hierdoor is het een bijzonder veelzijdig hulpmiddel voor op school. Cubetto stimuleert de ontwikkeling op belangrijke gebieden en leert kinderen meer dan alleen programmeren. 
 • Kinderen oefenen met luisteren tijdens de verhalen en verhaallijnen van Cubetto.  Ze moeten anticiperen op belangrijke gebeurtenissen en reageren met relevante opmerkingen, vragen of handelingen. Zo ontwikkelen ze ook hun eigen verhalen en verklaringen. 
 • Met de speelset verbeteren de kinderen hun controle en coördinatie bij grote en kleine bewegingen. Ze verdelen obstakels over de wereldkaart en  plaatsen blokken op onze tastbare interface 
 • Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen door nieuwe, open activiteiten waarin resultaten niet ‘verkeerd’ kunnen zijn en waarin samenwerken in groepjes  wordt gestimuleerd. Dankzij het open karakter van de kaarten kunnen ze zelf de middelen kiezen die ze nodig hebben voor hun spel. 
 • De kinderen trekken blokken af van een reeks of tellen ze erbij op. Ze lossen problemen op en verdubbelen, halveren en delen om Cubetto van A naar B te krijgen. Ze bespreken grootte, herkennen  vormen en patronen en beoordelen afstand, positie en tijd om problemen op te lossen. 
 • Met de blokken kunnen kinderen eenvoudige programma’s maken met hun handen en vervolgens bugs oplossen. Ze gebruiken doelbewust technologie om maken betekenisvolle reeksen die ze ordenen, bewaren, manipuleren en herstellen. 
Inhoud:

5 sets met de volgende inhoud:

Cubetto
• Speelbord
• Set van 16 blokjes (vooruit, links, rechts, function)
• Cubetto wereld kaart (speelmat)
• Verhaalboekje
• Handleiding

Reserveren?

Reserveren doe je zo

Aan de rechterkant van deze pagina vind je een kalender en een invulformulier. Vul de gegevens in en verzend het formulier.

 

Reserveer de kist maximaal 3 weken.

Een leskist kan je voor een periode van 1,2 of 3 weken lenen. Een reservering is altijd van donderdag tot donderdag.

 

Je ontvangt een bevestiging via de mail

Na het reserveren ontvang je een email dat je reservering is ontvangen. Als STO je reservering heeft goedgekeurd ontvang je hiervan bericht.

 

Brengen en halen doet Rene Bakker op donderdag

Je gereserveerde kist wordt altijd op donderdag gebracht en weer opgehaald. De kist zelf ophalen is dus niet nodig! Zorg ervoor dat hij na gebruik klaarstaat voor Rene.

 

Heb je vragen of wil je de leskist verlengen (als de planning het toelaat)?

Vragen over je reservering of over een leskist kan je stellen aan Rene Bakker of Judith Hoogma via leskisten@sto-noordelijkflevoland.nl

Eigenschappen

Doelgroep
 • Groep 3 en 4
10 werelden van techniek
 • Ontwerp, Productie, Wereldhandel & Logistiek
Kalender word geladen......
-
Beschikbaar
 
-
Geboekt
 
-
In behandeling

First Name*:

Last Name*:

Email*:

Naam school*:

Adres*:

Postcode*:

Aantal leerlingen*:

Beveiliging*:
captcha