Dankzij VHM hebben we er een stuk of wat ‘Willie Wortels’ bij

Dankzij VHM hebben we er een stuk of wat ‘Willie Wortels’ bij

Bij VHM Machinery in Ens is de techniek voelbaar en zichtbaar in alle hoeken van het bedrijf. Logisch dus dat KBS De Horizon in de ‘week van de technologie’ gebruik maakt van de mogelijkheid tot gastles en bedrijfsbezoek. In een oranje gekleurde setting beleven de kinderen techniek in optima forma.

Overal zitten bedrijven te springen om mensen. Zeker ook in de techniek. Het Innovatiecluster Noordoostpolder, Sterk Techniek Onderwijs Noordelijk Flevoland en de gemeente vinden het daarom belangrijk dat basisschoolkinderen al vroeg met techniek in aanraking komen. Kennis maken met technische beroepen, dát moet zorgen voor de medewerkers van de toekomst. Tijdens de Week van de Technologie gaan ruim 500 basisschoolleerlingen uit de Noordoostpolder op ontdekkingstocht door te zien, doen én ervaren hoe gaaf en veelzijdig techniek is. Groep 7-8 van KBS De Horizon combineert de gastles met een bedrijfsbezoek aan VHM Machinery.

 

Maatwerk

Wie eigenaar Rik van Hees van VHM op inspirerende wijze een gastles ziet geven, snapt wel waarom de ‘week van de technologie’ is opgezet. De oud-leerling van De Horizon neemt de kinderen van groep 7-8 deze ochtend op intense wijze mee in de bedrijfsvoering. Op elke vraag van elke (agrarische) klant een antwoord vinden is bij VHM de grote uitdaging. Met de kuub kist centraal in het productieproces wordt er zowel ‘inside the box’ als ‘out of the box’ gedacht. Met oranje gekleurde machines als ‘maatwerk’ richting de klant.

 

Trots

Ondersteund door partner Eveline wordt duidelijk dat VHM veel meer is dan zomaar een techniekbedrijf. Ook een internationaal goed lopende ‘marketing’ is belangrijk voor VHM. Zo staan er VHM-machines van Nieuw-Zeeland tot aan de Verenigde Staten. Het productieproces bij VHM Machinery wordt gedragen door een kleine vijftig werknemers die (zo blijkt bij het bedrijfsbezoek) stuk voor stuk supertrots zijn op het bedrijf. Onder de noemer ‘sfeerbeheer’ zorgt VHM ervoor dat werknemers een goede werkplek hebben.


‘Out of the box’

Via een uitdagende opdracht aan het einde van de gastles zetten Rik en Eveline van Hees de geïnspireerde leerlingen een weekje aan het ‘out of the box-denken’. ‘Ontwerp in groepjes een (veilige) spatel voor de barbecue, die behalve  het omdraaien van hamburgers meerdere functies heeft,’ zo luidt de opdracht. Na een weekje werken worden de verbluffend creatieve ontwerpen getoond tijdens het bedrijfsbezoek. Met verve presenteren de kinderen hun spatels met ingebouwde bluetooth speaker, bestekfunctie, ophangsysteem en automatisch omdraaimechanisme.

 

Bedrijfsbezoek

Tijdens het bedrijfsbezoek ervaren de leerlingen het bedrijf VHM van binnenuit. Met veel interesse zijn de kinderen getuige van het productieproces. Ze kijken hun ogen uit op de afdelingen enginering, constructie, montage, elektro en aflevering. Door het zelf mogen buigen van de spatel in een grote machine worden gastles en bedrijfsbezoek bovendien perfect gecombineerd. De grote oranje machines die de wereld overgaan maken volop indruk op de kinderen. Het lijkt erop dat we er in Ens een stuk of wat ‘Willie Wortels’ (ook oranje) bij hebben gekregen, mede dankzij de ‘week van de technologie’.

 

Fotografie: David Verolme

Terug naar overzicht