Girls’ Day

Girls' Day
Eerstejaars meisjes Bonifatius mavo maken kennis met techniek in de Polder

In april staat voor de Bonifatius mavo de derde Girls’s day op het programma. Girls’ Day is een landelijke dag georganiseerd door het VHTO om meisjes kennis te laten maken met techniek. Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen. Het bezoek aan een bedrijf kan helpen de blik van meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden en hun loopbaankeuzes wellicht veranderen.

Lokale invulling
Decaan mevrouw van Unen organiseert voor het derde jaar op rij, samen met docent meneer Van de Hoek, deze dag voor de leerlingen. “Het eerste jaar hebben we een bezoek gebracht aan de landelijk georganiseerde dag. Dit sloot alleen niet helemaal aan bij wat wij voor ogen hadden. Daarom hebben we voor de tweede editie besloten er een eigen en lokale invulling aan te geven. En met succes vind ik. We zijn echt heel hartelijk ontvangen door de bedrijven in de polder. Dit staat ook meteen een stuk dichter bij onze leerlingen. Voor dit jaar hebben we ook de jongens erbij betrokken, dus is het niet helemaal meer een girls’ day. Wat wel leuk is, is dat de jongens bedrijven bezoeken die gericht zijn op Zorg & Welzijn.”

 

Meer dan welkom

De leerlingen van de Bonifatius mavo brachten, verdeeld in groepen, bedrijfsbezoeken aan Kolf & Molijn, Tolsma/Grisnisch en Bakkerij Goedhart. De meiden werden hartelijk ontvangen, in de meeste gevallen door vrouwen werkzaam binnen het bedrijf en in de techniek. Het programma bestond uit een korte bedrijfspresentatie en of spel en een rondleiding door het bedrijf. “Bij Kolf en Molijn werden we rondgeleid door een medewerkster die de richting zorg had gevolg, maar daarna besloot dat dit niet bij haar paste. Ze is toen een opleiding tot lasser gaan volgen en werkt nu in de techniek bij Kolf & Molijn. Dit zijn natuurlijke prachtige voorbeelden voor onze leerlingen. Die overigens zelf ook heel verrast waren! Ze waren verrast door wat ze zagen en vonden het leuke bezoeken. We houden dit er zeker in en kijken hoe we dit volgend jaar wellicht nog weer breder kunnen trekken, eventueel met het Sterk Techniek Onderwijs”, vertelt mevrouw van Unen.

 

Waarom deze dag?

Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT. Het is belangrijk dat meisjes een breed en realistisch beeld krijgen van bèta-, technische en IT-bedrijven en de bijbehorende beroepen en kennismaken met hun vrouwelijke medewerkers. De afgelopen tijd is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek & IT zijn voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen.

 

Terug naar overzicht