Huis van sarah

STO Noordelijk Flevoland houdt bezoekers jaar-evenement een spiegel voor met theaterstuk Huis van Sarah

Maandag 12 en dinsdag 13 februari kwamen bezoekers bij elkaar op het Aeres VMBO in Emmeloord tijdens een evenement van Sterk Techniek Onderwijs (STO) Noordelijk Flevoland. De dagen stonden in het teken van de toekomst van Techniek & Technologie en  de rol van ons als mens. Deze toekomst werd in de vorm van theater aan de aanwezigen voorgelegd. Ook werd zoals gewoonlijk gezocht naar verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

Huis van Sarah

In het theaterstuk Huis van Sarah van Wij Techniek worden onderzoeken over de toekomst van de technieksector behapbaar gemaakt voor de massa. Het is als het ware een spiegel die bezoekers voorgehouden wordt: Wat is jouw rol in de toekomst? En hoe bewandel je de weg hiernaartoe? Voorafgaand aan het bezoek van het evenement moesten alle aanwezigen een app downloaden van Huis van Sarah en oortjes meenemen. Bij ontvangst wordt alles duidelijk. Tickets worden gescand en koptelefoons worden aangesloten. Allemaal om voor te bereiden op wat komen gaat.

Met door je koptelefoon de stem van Sarah, een zwangere vrouw die zich zorgen maakt over de toekomst van haar kind, loop je als bezoeker tussen en door zes kamers uit het Huis van Sarah. Elke kamer biedt een nieuw perspectief over de toekomst van Techniek & Techologie. Door de acteurs in deze kamers worden aanwezigen gemotiveerd om te denken aan de toekomst van hun eigen bedrijf, de toekomst van hen persoonlijk en aan wat voor kleine en grote veranderingen er nu al mogelijk zijn.

De kamers maken veel indruk bij aanwezigen. Zo ook bij Anne Dijk, directeur van Aeres Group: “Het is een oproep om voorbij vooroordelen te kijken en out of the box te denken.” Aldus Anne.

Onderwijsplan

Om het theaterstuk heen wilde het STO de aanwezige overheden, bedrijven en scholen ook aansporen om na te denken over de toekomst van onderwijs. Door de goede resultaten die STO heeft behaald de afgelopen jaren is er besloten hard door te pakken voor de toekomst. Daarom zijn we nu bezig met het vormgeven van het onderwijsplan voor 2025-2029. Onderdeel hiervan is het vormgeven van doelen en ambities die je als regio wilt hebben behaald in 2029 voor zowel leerlingen, ouders, docenten, werkgevers en bedrijven. Aan deze doelen en ambities worden dan weer activiteiten gekoppeld om ze te bewerkstelligen. Ook hier kreeg STO Noordelijk Flevoland genoeg input vanuit de aanwezigen: “We merken steeds meer dat mensen bezig zijn met de klimaatvraag en dat ze hier graag iets aan willen doen. Daarnaast merken we ook dat er veel vragen zijn over professionalisering. Bijvoorbeeld hoe je medewerkers bij overheid, onderwijs en bedrijven voorbereid op beroepen die nu nog niet bestaan en meekrijgt in het idee dat er iets moet gebeuren. Hoe we dat nu precies kunnen vormgeven is nog ietwat vaag, maar de mindset van de regio om vernieuwend aan de slag te gaan staat aan en dat is een mooi begin.” Vertelt Sharien van Arendonk, programmamaker van STO Noordelijk Flevoland.

Verbinding

Een terugkomend thema tijdens bijeenkomsten van STO Noordelijk Flevoland is verbinding. Het gaat hier dan om verbinding tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Hoewel daar deze dagen niet de nadruk op lag, zijn er weer veel verbinding gelegd tussen mensen en sectoren. Zo ook tussen het Berechja College en Duc Diving b.v. “Ik heb vandaag iemand van Duc ontmoet en daar heb ik meteen afspraken meegemaakt. Zo kan ik een mooie praktijkles vormgeven en hebben zij de kans om hun bedrijfstak weer op de kaart te zetten.” Vertelt docent techniek Gerrit Hakvoort van het Berechja College.

Kortom we kijken terug op een geslaagd evenement. Op naar de toekomst!

Terug naar overzicht